Mitä on ihon hyvinvointi?
Mietitkö koskaan mitkä kaikki asiat vaikuttavat ihosi hyvinvointiin? Kuinka kaikilla elämäntavoillamme ja toiminnallamme on joko suora tai epäsuora vaikutus ihoon?
Kosmetologina ja hoitotyötä pitkään tehneenä on oma ymmärrykseni ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kasvanut ja syventynyt vuosi vuodelta. Unen ja levon merkityksestä tiedetään jo paljon kehon sekä mielen hyväksi, aivojen palautumisesta puhumattakaan. Ruoka ja ruokailutottumukset vaikuttavat hyvin kokonaisvaltaisesti suolistoomme, jaksamiseen sekä ihoon. Liikunnan kokonaisvaltaisesta merkityksestä puhutaan paljon, ja ilokseni olen huomannut, että liikunnasta puhutaan myös lempeään sävyyn. Elämä koostuu niin monista muistakin asioista kuin ruoka, uni ja liikunta, eikä kaikki ole aina itsemme päätettävissä. Siksi onkin hyvä miettiä mihin voi vaikuttaa itse juuri nyt. Tai mihin asioihin toivoisit muutosta.
Moni meistä on jo elämässään kohdannut stressaaviakin hetkiä, ja ehkä löytänyt toimintatapojakin niistä selviämiseen.
Jollekin se voi olla panostaminen erityisesti nukkumiseen, ja jollekin toiselle hikiliikuntaan. Joku suuntaa festareille tai taidenäyttelyyn. Yksi alkaa intohimoisesti leipomaan tai kokeilemaan uusia reseptejä. Kun taas toinen istahtaa kivelle merenrantaan onki kädessä tai vaan merta ja taivasta katselemaan. Tiedän monta tuttua, jotka upottaa kätensä puutarhamultaan tai suuntaa metsään marjastamaan tai lintujen laulua kuuntelemaan. Tai löytää rauhan ihan vain hengittelemällä. Ja kaikki nämä tai muutkin tavat on ihan oikeita tapoja. Itse ajattelen niin, että tärkeintä on löytää juuri itselleen sopivat tavat lisätä hyvinvointiaan.
Haastankin sinut miettimään, että löytäisitkö itsellesi tämän tai seuraavan kuukauden aikana yhden uuden tavan lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointiasi.
Myös tutkimustyötä eri asioiden vaikutuksesta kehoomme ja mieleemme tehdään tänä päivänä paljon. Yksi mielenkiintoinen tutkimusaihe on mikrobiomi sekä luonnon vaikutus mikrobiomiimme. Suoliston mikrobiomista ja oikeanlaisesta bakteerikannasta on puhuttu jo jonkin aikaa, mutta ihon mikrobiomi saattaa olla monille vieraampi asia.
Pääsin haastattelemaan kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijaa, estenomi Maria Varonia, joka on toiminut luonnonkosmetiikan asiantuntijana, kouluttajana ja luennoitsijana vuodesta 2007 lähtien. Työskentely lukuisten erilaisten kosmetiikkabrändien ja ihonhoidon parissa on tuonut hänelle ymmärrystä siitä, mitä ihomme oikeasti tarvitsee ja miten se tuotetaan kestävällä tavalla. Maria on myös tietokirjailija. Hänen kirjansa on nimeltään Elävä iho. Näiden lisäksi Maria toimii myös Moi Forest -tuotesarjan tuotesuunnittelijana.
Esitin Maria Varonille muutaman kysymyksen, ja löydät ne tästä blogista vastauksineen. Jos haluat kuunnella noin tunnin kestävän livelähetyksen taltioinnin, niin löydät sen Instagram tililtäni @kauppaihokeskus kohdasta IGTV.
Mitä mielestäsi on ihon hyvinvointi?
Ihon hyvinvointi on sitä, että iho on tasapainossa ja pystyy hoitamaan tehtäviään ihmisen iästä riippumatta hyvin. Ikä vaikuttaa väistämättä ihomme toimintaan, mutta silti ihon pitää pystyä olemaan tasapainossa. Liian kuiva, karhea, tulehduksista tai ihottumista kärsivä iho ei pysty hoitamaan tehtäviään kunnolla ja vaikuttaa päivittäiseen elämäämme merkittävästi.
Mitä merkitystä mikrobeilla on iholle ja mikä on mikrobiomi?
Mikrobit auttavat ihoa tehtävissään ja toimivat osana ihon puolustusmekanismia ja immuunipuolustusta. Mikrobitasapaino ihossa vaikuttaa myös siihen, miten hyvin ihosolut pystyvät toimimaan. Hoidettaessa iho-ongelmia on siis mietittävä myös sitä, miten ihossa saavutetaan optimaalinen mikrobitasapaino. Mikrobit tuottavat ihossa muun muassa maitohappoa ja hyaluronihappoa sekä erilaisia proteiineja ja suojaavat ihoa potentiaalisten taudinaiheuttajamikrobien liialliselta lisääntymiseltä. Mikrobiomi tarkoittaa tietyn alueen mikrobistoa ja biomi-sana viittaa mikrobigeeneihin. Esimerkiksi, jos puhutaan ihon mikrobiomista, niin tarkoitetaan kokonaisuutta, jonka kaikki ihossa olevien eri mikrobit ja niiden geenit muodostavat.
Miksi iho herkistyy tai ylireagoi ja mitä ihossa silloin tapahtuu?
Ihon oman suojabarriäärin heikentyessä iho voi alkaa reagoimaan poikkeavalla tavalla sekä sisäisiin, että ulkoisiin ärsykkeisiin. Koska iho ei ole irrallaan muusta kehosta, esimerkiksi stressi ja/tai suolistomikrobien epätasapaino voivat saada ihon toimimaan epänormaalisti ja olemaan alttiimpi tulehdukselle. Myös esimerkiksi liian voimakas mekaaninen ärsytys tai kemikaalikuorma voivat saada ihon suojabarriäärin heikkenemään, jolloin iho herkistyy. Iho-ongelmia tulisi aina hoitaa kokonaisvaltaisesti ja oireiden lievittämisen lisäksi miettiä, mitkä tekijät ovat ongelman taustalla.
Mitkä asiat vaikuttavat esimerkiksi atooppiseen ihoon tai ruusufinnin tai aknen syntymiseen?
Edellämainittu ihon suojabarriäärin heikkeneminen sekä sisäiset ja ulkoiset tekijät vaikuttavat kaikkiin näihin iho-ongelmiin mutta esimerkiksi akne ja ruusufinni ovat sidoksissa hormonitoimintaan, joka taas toisaalta vaikuttaa suoraan ihoon ja suoliston toimintaan. Yhtenä isona taustatekijänä kaikkien osalta voisin mainita stressin, sillä stressi vaikuttaa koko kehoon ja näyttäisi pahentavan kaikkia näitä iho-ongelmia. Atooppisessa ihottumassa, aknessa ja rosaceassa on kaikissa kyse tulehduksesta ja ihon mikrobitasapaino on tällöin järkkynyt sekä ihossa, että suolistossa.
Voimmeko vielä aikuisena vaikuttaa ihomme mikrobiomiin?
Ihon mikrobiomiin voi vaikuttaa missä iässä tahansa, vaikkakin mikrobiomi muovautuu helpoiten varhaislapsuudessa.
Miten luonto vaikuttaa ihmiseen ja ihoomme?
Tarvitsemme luontokontaktia pysyäksemme terveenä, sillä olemme osa luontoa. Iho toimii yhtenä luontokontaktin väylänä ja kerää immuunipuolustuksellemme tietoa ympäristöstämme. Jos saamme riittävästi kosketusta ihon kautta tietyntyyppisiin luonnon muovaaman maaperän mikrobeihin, se auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja ihon mikrobitaspainoa.
Mitä on metsäpöly ja kuinka sitä voidaan hyödyntää ihonhoidossa?
Metsäpöly on yhdistelmä erilaisia maa-aineksia sekä metsän maaperälle tyypillisiä mikrobeja, kuten esimerkiksi bakteereja ja arkeoneja. Metsäpölyä eli Reconnceting Nature ™ -mikrobiuutetta voidaan käyttää ihonhoitotuotteissa. Iholle levitettynä tuhannet metsäpölyn sisältämät mikrobit ja lähinnä niiden solukalvojen proteiinit saavat ihomme TLR-reseptorit reagoimaan ja viestimään immuunipuolustukselle, että tulehduksen elimistössä voi sammuttaa. Ihomme ja koko kehomme mikrobisto alkaa tasapainottua, eikä ihon tai kehon puolustusjärjestelmä tulkitse enää vääriä asioita uhkiksi. Prosessin seurauksena ihossa oleva tulehdus (vaikkapa akne, atooppinen ihottuma tai rosacea) rauhoittuu ja ihon suojabarriääri toimii jälleen normaalisti. Iho pystyy taas pitämään rasva-kosteus -tasapainonsa kunnossa, eikä ikäänny myöskään niin nopeasti.
Mikä on Moi Forestin tarina?
Moi Forest sai alkunsa, kun vastuullisuusasiantuntija Karita Sainio oli minuun yhteydessä ja kertoi ideasta tehdä luonnonkosmetiikkatuotteita, joissa on metsäpölyä mukana. Metsäpölystä tehdyt tutkimukset olivat minulle jo ennestään tuttuja, joten innostuin ideasta heti. Koin, että pitkä kokemukseni kokonaisvaltaisen ihonhoidon ja luonnonkosmetiikan kouluttajana auttaa meitä luomaan ihonhoitosarjan, joka huomioi ihon ja sen mikrobien tarpeet kuormittamatta luontoa. Eettisyys ja ekologisuus ovat myös Karitan erityisalaa, joten mietimme hyvin tarkasti, mitä tuotteita kannattaa tuottaa ja miten, jotta emme vahingoita luontoa tarpeettomasti. Jos luonto voi hyvin myös ihminen voi hyvin - olemmehan osa luontoa.
Sinun kolme vinkkiäsi ihon hyvinvointiin
1. Panosta stressinhallintaan
Kaikessa - myös ihon hyvinvoinnissa - on kyse fyysisestä ja henkisestä tasapainosta. Helpoimmillaan voit ottaa rutiiniksi vaikka hengittää syvään muutaman kerran aina kun muistat. Tämä aktivoi vagushermoa, joka vaikuttaa suoraan myös ihoon ja suolistoon.
2. Arvosta ihoasi
Muista, että iho on kehosi suurin elin. Vaikka ihossa näkyisi elämän jäljet tai se ei juuri tällä hetkellä olisi parhaassa mahdollisessa kunnossa. Ole kiitollinen sille, että se jaksaa suojata kehoasi. Hoida ihoasi lempeästi ja lempeillä luonnonkosmetiikkatuotteilla.
3. Käy kosmetologilla säännöllisesti
Sännöllinen käynti osaavalla kosmetologilla laskee stressitasoja ja on paras tapa arvostaa ihoasi. Oikeanlaisen kosmetologisen hoidon avulla voidaan hoitaa ja ehkäistä useimmat iho-ongelmat.
Jos haluat kuunnella noin tunnin kestävän livelähetyksen taltioinnin,
niin löydät sen Instagram tililtäni @kauppaihokeskus kohdasta IGTV.