Vegaaninen kosmetiikka on nouseva trendi, joka näkyy yhä enemmän kosmetiikkamarkkinoilla.
Mutta mitä oikeastaan tarkoittaa, kun kasvorasvapurkin tai shampoon kyljessä on merkintä “vegaaninen”?
Asiaa valottaa vieraskynänä vegaanisen kosmetiikkablogin kirjoittaja Eeva, jolla on vuosien kokemus vegaanisen ja eläinkokeettoman kosmetiikan parista. Lue postaus, ja tiedät selkeästi, mitä vegaaninen kosmetiikka on, ja miten tunnistat sen!
Lopussa Eeva kertoo myös suosikkinsa Ihokeskuksen vegaanisista kosmetiikkatuotteista.
Vegaaninen kosmetiikka on yhä suositumpaa, mutta olen huomannut, että monelle termi on vielä outo. Minulta on jopa kysytty, että eihän se käsisaippua kuitenkaan lihaa sisällä, joten miten kosmetiikka on muka vegaanista?
No, vitsit sikseen, vegaaninen kosmetiikka lähtee samasta ajatuksesta kuin vegaaninen ruokakin.
Lyhyesti: vegaaninen kosmetiikka tarkoittaa kosmetiikkatuotetta, joka ei sisällä eläinperäisiä ainesosia, eikä tuotetta ole testattu eläinkokein.
Vegaanisen tuotteen taustalla on ajatus, ettei se saa aiheuttaa haittaa eläimille, minkä vuoksi se ei sisällä eläinperäisiä ainesosia, eikä sen yhteydessä ole käytetty eläinkokeita. Näin minimoidaan eläimille koituva haitta tuotteen valmistamisessa.
Miksi itse käytän sitten vegaanista kosmetiikkaa? Minulle ajatus on selkeä: olen pyrkinyt elämään vegaanisten arvojen mukaan yli 10 vuotta, eli myös esim. ruokavalioni on vegaaninen.
Koska voin valita, hankinko vegaanisen tai epävegaanisen tuotteen, valitsen aina vegaanisen. Lopulta kyse ei ole kuin pienestä valinnasta kahden samankaltaisen tuotteen välillä.
Vegaanista kosmetiikkaa käyttääkseen ei kuitenkaan tarvitse itse olla vegaani, mutta monella meistä on mahdollisuus valita vegaaninen tuote ilman sen kummempia identiteettejä.
Vegaaninen kosmetiikka ei ole varsinaisen uusi asia, mutta nykyään kosmetiikan ainesosien eettisyyteen kiinnitetään enemmän huomiota.
Kosmetiikan valmistuksessa on käytetty vuosisatoja esimerkiksi eläinten rasvoja, ja nykyäänkin moni kosmetiikan ainesosa on peräisin eläimistä.
Luonnonkosmetiikassa eläinperäisten ainesosien käyttöä säädellään, mutta tietyt eläinperäiset ainesosat ovat sallittuja myös ekosertifioiduissa tuotteissa.
Suurin osa kosmetiikan öljyistä on jo nykyään kasviperäisiä tai täysin synteettisiä, mutta eläinperäiset ainesosat ovat esimerkiksi vahoja tai väriaineita.
Yleisimmät eläinperäiset ainesosat kosmetiikassa ovat
Jos siis haluat selvittää, onko jokin tuote vegaaninen, on syytä tarkistaa ainesosalista.
Koska ainesosalistojen tavaaminen ei useinkaan ole helppoa, on suuri apu, jos vaikkapa nettikaupan tuotetiedoissa on selkeä merkintä siitä, että “tämä tuote on vegaaninen”.
Vegaanisen kosmetiikan toinen puoli muodostuu sen valmistusprosessista: ei eläinkokeita!
Koska vegaaninen kosmetiikka on eläimille ystävällistä, sen tulee tietenkin olla myös eläinkokeetonta. Näin ollen pelkkä ainesosien vegaanisuus ei tee kosmetiikkatuotteesta eettistä, mikäli tuotteen eläinkokeettomuudesta ei voida varmistua. Kannattaa siis olla tarkkana!
Nykyään EU:ssa kosmetiikan eläinkokeet ovat kiellettyjä, minkä vuoksi eläinkokeettoman kosmetiikan löytäminen on helpompaa. Kuitenkin eläinkokeettomuudessa voi olla joitain aukkoja, kuten vaikkapa se, jos yritys myy tuotteitaan Kiinan markkinoinnille, joissa eläinkokeita suorastaan vaaditaan tuontikosmetiikalle.
Kun selvitän jonkin tuotteen eläinkokeettomuutta eli “cruelty free” -politiikkaa, tarkastan aina, 1) myykö yritys tuotteitaan Kiinan mantereella tai 2) kertooko se vastustavansa eläinkokeita koko alihankintaketjussaan.
Yleisin harhaluulo vegaanisesta kosmetiikasta on se, että se olisi aina luonnollista - ja toisin päin.
On ymmärrettävää, että vegaaninen ja luonnollinen herättävät samoja mielikuvia. Ne ovat kuitenkin pohjimmiltaan kaksi eri asiaa, vaikka voivatkin esiintyä yhdessä.
Tarkennuksena:
Vegaaninen kosmetiikka ja luonnonkosmetiikka eivät ole sama asia, koska
Mutta on olemassa myös vegaanista luonnonkosmetiikkaa, mikä takaa sekä tuotteen eläineettisyyden että ympäristöystävällisyyden. Tällaista kosmetiikkaa käytän kaikista mieluiten.
Haluan myös tarkentaa, ettei jaottelu synteettisen ja luonnollisen kosmetiikan välillä ole aina mustavalkoinen: kaikki laboratoriossa valmistetut ainesosat eivät suinkaan ole pahasta kosmetiikassa. Sen sijaan koitan välttää esim. mikromuoveja, jotka ovat automaattisesti kiellettyjä luonnonkosmetiikassa.
Monesti vegaanisen kosmetiikan etsiminen voi tyssätä ainesosien tulkintaan, sillä harva jaksaa lukea ainesosalistoja tarkasti joka kerta, kun on aika hankkia uusi kosmetiikkatuote.
Siksi onkin hyvä että meillä on kosmetiikan sertifikaatteja, jotka kertovat selkeästi, onko tuote vegaaninen, eläinkokeeton tai kenties luonnonkosmetiikkaa.
Jos olet kiinnostunut eettisestä kosmetiikasta niin ympäristön kuin eläinten kannalta, suosittelen tutustumaan yleisimpiin kosmetiikan sertifikaatteihin!
Sertifikaatit ovat kolmannen osapuolen varmistus siitä, että tuote on valmistettu tiettyjä eettisiä periaatteita noudattaen.
Eläineettisiä kosmetiikan sertifikaatteja:
Luonnonkosmetiikan sertifikaatit asettavat rajat sekä luonnollisille ainesosille, mutta eivät myöskään salli eläinkokeita tai esimerkiksi epäekologisia pakkauksia.
Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja:
On myös tärkeää huomata, että tuote voi olla vegaaninen tai luonnonkosmetiikkaa, vaikka sillä ei olisikaan sertifikaatteja! Etenkin moni uusi ja pienempi brändi ei kustannussyistä hanki sertifikaatteja.
Ihokeskuksen valikoimassa pidän etenkin siitä, että jokainen kaupassa oleva tuote on harkittu valinta myös eettiseltä kannalta. Valikoimassa on monia vegaaniystävällisiä brändejä, kuten Ekopharma, BTB13 ja Pure=Beauty.
Valitsin kolme suosikkituotettani Ihokeskuksesta - valinta oli vaikea, sillä moni valikoiman tuote on loistava.
BTB13 Pro-Age Vitalizing Toner
BTB13:n hoitovesi on täydellinen kosteuttava kasvovesi - tai siis hoitovesi. Jos sinunkin ihosi on pintakuiva, kuiva tai joskus kiristelevä, suosittelen hankkimaan kunnollisen vesikosteuttavan tuotteen! Hoitovesi on mukavan täyteläistä, ja se sopii myös herkälle iholle.
Pidän myös siitä, että BTB13:n ainesosat ovat aidosti tehokkaita ja tutkittuja - ilman eläinkokeita tietenkin. Tuote on myös täydellinen esimerkki siitä, miten tuote voi olla luonnollinen, vaikka se ei ole virallisesti ekosertifioitu.
Ekopharma Vadelma Glow puhdistusvaahto
Käytän todella harvoin vaahtomaisia puhdistustuotteita sillä en halua kuivattaa ihoani, mutta Ekopharman Vadelma-puhdistusvaahto läpäisee seulani.
Puhdistusvaahto on hellävaraisin vaahtoputsari, mitä tiedän. Ihanan pehmoinen ja raikkaan tuoksuinen vaahto pesee meikin pois tehokkaasti, ja jättää kasvot mukavan puhtoisiksi. Plussaa myös isosta pakkauskoosta!
Ekopharma Mustikka Hopeahoitojauhe
Olen kaivannut todella pitkään luonnollista hopeahoitotuotetta hiuksille, ja tämä uutuus vastaa toiveisiini.
Mustikka Hopeahoitojauhe on luonnollinen vastine hopeashampoille ja -hoitoaineille, jotka taittavat hiuksista pois keltaisuutta. Salaisuuteni tuotteen käyttöön on sekoittaa sitä suoraan hoitoaine- tai shampoopurkkiin, jolloin tuotetta on helppo käyttää. Lopputulos ei ole suoraan sävyttävä, mutta keltaisuus on taittunut mukavasti.