Sopivina annoksina auringonvalolla on hyviä vaikutuksia iholle, keholle ja mielelle.
Liiallinen auringon ahnehtiminen vanhentaa ihoa ja aiheuttaa ihosyöpää sekä silmien harmaakaihia. Ihomme muistaa kaiken saamamme auringon säteilyn. Säteilyn haitat näkyvät vasta vuosien kuluttua. Saamme auringosta kahdenlaista ultraviolettisäteilyä: UVA ja UVB. UVB-säteet tunkeutuvat ihon pintakerrokseen. Ne aiheuttavat ihon palamista, DNA-vaurioita ja ihon paksunemista. UVA-säteily imeytyy syvälle ihoon. Se vahingoittaa DNA:ta, kollageenia, solukalvoja, proteiineja ja rasvoja.
Toiset ovat herkempiä
Auringonsietokyky on yksilöllistä perinnöllisestä ihotyypistä riippuen. Joka kolmas suomalaisista palaa helposti. Kaikkein vaaleimmat ja herkimmät voivat palaa auringossa jo 5–10 minuutissa ilman suojaa. He eivät rusketu lainkaan ja palavat aina nopeasti. Herkkiä ovat myös ne, jotka eivät kestä aurinkoa palamatta enempää kuin 10–20 minuuttia. Jos palat helposti, ole erityisen tarkkana auringon kanssa. Ihosi on palamisen lisäksi muita herkempi myös auringon aiheuttamille valovaurioille.
Suurin osa, eli 60 % suomalaisista kestää auringossa oleilua palamatta 20–30 minuuttia. Heidän ihonsa ja hiuksensa ovat vaaleanruskeat. Vain joka kymmenes meistä on tummaihoinen ja tummatukkainen, jonka iho kestää palamatta yli 45 minuuttia. Heidänkään ei kannata olla huolettomasti auringossa. Vaikka iho ei pala niin helposti ja syöpäriski on vähäisempi, riski on kuitenkin aina olemassa, ja aurinko vanhentaa ihoa yhtä lailla.
UV-indeksi kertoo säteilyn voimakkuuden
Tiedotusvälineet kertovat meille kunkin päivän UV-indeksin ennusteen. Ennusteet löytyvät myös Ilmatieteen laitoksen sivuilta www.fmi.fi/uvi-ennuste. Sieltä näet myös, millainen UV-tilanne on matkakohteessasi.
Suojaa ihosi aina, kun UV-indeksi on yli 3. Kesällä Suomessa UV-indeksi on usein 6, joka tarkoittaa voimakasta säteilyä. Matkustaessasi altistut vielä paljon enemmän. Kreikassa säteily on kesällä hyvin voimakas, eli 9, ja Thaimaassa useimmiten noin 12, joka on jo äärimmäisen voimakas.
Minkä suojakertoimen valitsen?
Suojaudu ensisijaisesti hatulla, vaatteilla ja aurinkolaseilla ja vältä kuuminta auringonpaistetta päivällä kello 11–15. Käytä lisäksi aurinkovoiteita paljaaksi jääville ihoalueille.
Aurinkovoiteen suojakerroin kertoo, kuinka kauan voit olla palamatta auringossa verrattuna siihen, kuinka ihosi kestää aurinkoa ilman suojaa. Esimerkiksi, jos palat auringossa 10 minuutissa, suojakertoimella 15 voit olla auringossa palamatta 10 x 15 minuuttia eli 2,5 tuntia.
Kotimaan auringossa monille riittää aurinkorasva suojakerroin 15. Jos olet vaaleaihoinen ja kuulut herkimmin palavaan ihotyyppiin tarvitset kotimaassakin suojakertoimen 50+. Toiseksi herkimpien kannattaa käyttää aurinkovoide kertoimia 30 ja 50. Etelässä ja laskettelurinteillä kaikkien kannattaa suosia korkeita kertoimia 30, 50 tai 50+.
Osta aurinkovoiteet täällä: kauppa.ihokeskus.fi/Tuoteryhmat/Aurinkotuotteet