Kasvojen kuorinta on monille tuttu osa ihonhoitoa, ja ihon kuorintaa suositellaan yleisesti. Mutta tiedätkö, pitääkö meidän kaikkien kuoria ihoa, ja milloin kuorintaa suositellaan? Onko myös tilanteita, jolloin kuorintaa ei suositella, tai milloin erityisesti kannattaa olla varovainen kuorinnan kanssa?
Ihon kuorinnan tarpeellisuus ja oikea käyttötapa herättävät usein kysymyksiä.
Tässä artikkelissa pureudun kuorinnan hyötyihin, sen oikeaan ajoitukseen ja siihen, miten valita juuri sinun ihollesi sopiva kuorinta-aine.
Iho on hyvin viisas elin, ja osaa itse huolehtia toiminnastaan kuten ihosolujen uusiutumisesta. Iho uusiutuu ”alhaalta ylöspäin” eli ihon alemmissa kerroksissa muodostuu uusia ihosoluja, jotka matkaavat kohti ihon pintaan, ja lopulta elinkaarensa päässä olevat kuolleet ihosolut ovat osa ihon pinnan suojakerrosta. Ihon pinnan suojakerros uusiutuu automaattisesti, ja kuollut ihosolukko hilseilee lähes aina näkymättömästi pois.
Ikääntyessä ihon uudistuminen ja kuolleen ihosolukon irtoaminen hidastuu. Myös ihon epätasapainotiloissa ihon luonnollinen toiminta saattaa häiriintyä.
Ihon kuorinta-aineet yksinkertaisimmillaan pehmittää ja irrottaa ihon pinnalla olevia kuolleita ihosoluja nopeammin kuin iho sen itse tekisi. Kuorinta-aineen teho ja vaikuttavuus riippuu siitä mitä kuorivia raaka-aineita tuotteessa on.
Kuorinta-aineet voivat sisältää mekaanisesti ja/tai kemiallisesti kuorivia ainesosia.
Mekaanisesti kuorivat raaka-aineet ovat yleisesti jonkinlaisia rakeita, joilla saadaan aikaan kuoriva vaikutus. Kosmetiikan käyttämiä luonnollisia rakeita saadaan mm. kasvien eri osista, mineraaleista, suolasta ja sokerista, selluloosasta tai jopa hiekasta. Ihoa voidaan kuoria mekaanisesti myös hankaamalla esim. ihonhoitoon tarkoitetulla pyyhkeellä tai kasvosienellä.
Kemiallisesti kuorivat ainesosat ovat erityyppisiä entsyymejä tai happoja, joilla on kuollutta ihosolukkoa irrottava vaikutus. Yleisimmin tunnettuja entsymaattisia raaka-aineita ovat mm. papaija ja ananas.
Kuorinta-aineissa käytettäviä happoja ovat AHA, BHA ja PHA. Tuotteen ainesosaluettelosta löydät ne mm. näillä nimillä:
Osa hapoista vaikuttaa tehokkaasti ihon uusiutumiseen, ja niitä suositellaankin erityisesti kuivalle ja ikääntyvälle iholle (AHA). Miedompaa, PHA:ta, suositellaan yleensä herkemmälle iholle, ja rasvoittuva ja tukkiutuva iho hyötyy erityisesti BHA:ta sisältävistä tuotteista. Joskus tuotteessa yhdistellään useampaa eri happoa ja eri pitoisuuksina.
Kotimaisesta BTB13 -tuotesarjasta löytyy happoja sisältäviä kuorinta-aineita.
Ihon kuorinnalla katsotaan olevan monenlaisia hyötyjä:
Kuorinta-aineen käyttöä suositellaan yllä mainittujen hyötyjen vuoksi erilaisiin ihon haasteisiin:
Muistathan, että alussa kirjoitin siitä, että iho on luonnostaan hyvin viisas ja huolehtii kuolleen ihosolukon poistumisesta?
Kauneushoitolassa kasvohoitoja tehdessäni olen huomannut, että kaikki ihotyypit eivät välttämättä tarvitse säännöllistä, kotona tehtävää kuorintaa. Tämä voi yllättää monia, sillä usein ajatellaan, että ihon kuorinta kuuluu jokaisen ihonhoitorutiiniin.
Jos ihosi voi hyvin eli ihossasi ei ole kireyttä tai hilseilyä eikä ihosi pinta tunnu karhealta tai näytä samealta, et välttämättä tarvitse kotona kuorinta-ainetta.
Samoin, jos ihossasi ei ole tukkeutuneita huokosia tai runsaasti mustapäitä, saattaa ihosi luonnollisen toiminnan kannalta olla hyvä olla kuorimatta ihoasi kotona. Kuorinnan asemasta saattaa päivittäisen ihonhoidon lisäksi olla suositeltavampaa valita vain kasvonaamion käyttö säännöllisesti.
On myös tilanteita, jolloin ihon kuorintaa ei suositella lainkaan tai kuorintaa kannattaa tehdä vain harvoin tai erittäin hellävaraisella kuorinta-aineella.
Tiesitkö tämän?
Osalla kasvonaamiossa olevilla ainesosilla on myös lempeästi kuorivia vaikutuksia. Ärtyneelle tai herkälle iholle suosittelenkin joissakin tilanteissa kuorinta-aineen sijaan käytettäväksi savea sisältävää kasvonaamiota.
Ihokeskus -verkkokaupan valikoimista löytyy vaihtoehtoja siihen tarkoitukseen. Löydät sellaisen naamion kaupasta hakusanalla ”savinaamio” .
Kun olet valinnut omalle ihollesi sopivan kasvojen kuorinta-aineen, noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita tai kysy tuotteen myyjältä henkilökohtaisemmat suositukset. Tässä kuitenkin muutamia yleisohjeita:
Kuinka ihoa kannattaa kuoria?
Kasvojen kuorinta-aineen käyttö
BTB13 yökäyttöön tarkoitettu kuoriva seerumi.
Kasvojen lisäksi myös vartalon, käsien ja jalkojen kuorinta kannattaa sisällyttää osaksi säännöllistä ihonhoitorutiinia. Näin voit hyödyntää kuorinnan monia etuja koko keholle:
Vartalon, käsien ja jalkojen kuorintaa kannattaa tehdä noin kerran viikossa. Muista levittää ihollesi aina voide kuorinnan jälkeen!
Katso täältä kaikki kaupan kuorinta-aineet.
Kuorinta voi tuoda iholle monia hyötyjä, mutta avain on oikeiden tuotteiden ja tekniikoiden valitseminen. Muista myös, milloin kuorintaa suositellaan ja milloin kannattaa olla varovainen. Kuuntele ihoasi ja kuinka se voi, ja valitse kuorinta-aine sekä käyttötiheys, joka sopii ihosi tarpeisiin.
Lue seuraavaksi Miksi iho herkistyy -artikkeli.